15 April 2021

Wat is schimmelnagel?

Schimmelnagel, ook wel onychomycose genoemd, is een frequente schimmelinfectie van de teen- of vingernagels, gemakkelijk te herkennen aan een witte, bruine of gele verkleuring van één of meer nagels. De schimmel begint vaak aan de nagelrand en kan zich verspreiden waardoor de nagel verdikt of zelfs scheurt. Soms komt de nagel gedeeltelijk of helemaal los van het nagelbed

Net zoals bacteriën zijn schimmels van nature bij iedereen aanwezig op het lichaam. Wanneer een schimmel de huid of nagels binnendringt en begint te woekeren, kan je een infectie krijgen. Afhankelijk van je immuniteit zal de schimmel daadwerkelijk een nagelinfectie veroorzaken. 

Nagelinfecties komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Kinderen hebben zelden last van een schimmelnagel. Je loopt ook meer kans op een infectie als je gezinsleden met schimmelinfecties kampen. Ouderen lopen het grootste risico door een slechtere bloedsomloop, hun nagels groeien langzamer groeien en worden dikker naarmate hun leeftijd vordert.

Schimmels voelen zich goed in een warme, vochtige omgeving en ontwikkelen zich in de loop van de tijd. Je kan besmet worden na contact met iemand anders die een schimmelinfectie heeft. Nagels en huid die beschadigd zijn raken gemakkelijker geïnfecteerd. Ook nagelvijlen en nagelknippers die niet goed worden schoongemaakt, kunnen een schimmel verspreiden.

Er zijn enkele risicofactoren die de kans op een schimmelnagel vergroten: 

- Diabetes;

- Slechte bloedsomloop;

- Ouderdom; 

- Kunstnagels; 

- Bezoeken aan openbare zwembaden,

- Nagelletsel;

- Huidblessure rond de nagel;

- Verzwakt immuunsysteem (bv. door chemokuur, cortisonegebruik);

- Gesloten schoenen, zoals tennisschoenen of laarzen.

Wat zijn de symptomen van schimmelnagel?

Een schimmelinfectie kan een deel van de nagel, de hele nagel of meerdere nagels aantasten. 

Zichtbare tekenen van een schimmelnagel zijn onder andere:

- Witte, bruine of gele nagelrand;

- Brokkelige of verdikte nagel;

- Witte of gele strepen op de nagel;

- Schilferende witte gebieden op het oppervlak van de nagel, met putjes;

- Vervormde nagel die van het nagelbed opstijgt;

- Geur afkomstig van de geïnfecteerde nagel.

Aan de zijkanten van je vingers en in je handpalmen kan de huid vervellen of blaasjes vertonen. Dit is een overgevoeligheidsreactie op de schimmelnagel.

Wat kan je zelf doen?

Om een schimmelnagel te genezen moet je de groei van de aanwezige schimmel stopzetten. Dat kan je met een speciale nagellak of pen tegen schimmelnagels. Het kan maanden duren tot de schimmelnagel verdwenen is en het is belangrijk om de behandeling vol te houden tot de nagel volledig uitgegroeid is.  

Je moet ook een nieuwe besmetting voorkomen. Indien de schimmel een nieuwe kans krijgt, zal het proces om een schimmelnagel te genezen namelijk opnieuw van voren af aan moeten beginnen.

Enkele andere nuttige tips om je schimmelnagel te helpen genezen:

- Voorkom dat je nagels gekneld zitten;

- Werk je nagels bij met een nagelvijl;

- Rond de nagelrand mooi af zodat de nagel zich goed kan herstellen; 

- Draag altijd goed ventilerende schoenen;

- Draag steeds schone en droge kousen;

- Wissel regelmatig van schoenen; 

- Draag slippers in doucheruimtes en zwembaden;

- Leg schoenen een nacht in de diepvries om ze vrij te maken van schimmelsporen;

- Was je voeten zonder zeep;

- Droog je voeten steeds goed af, ook tussen de tenen. 

Wat kan de apotheker voor je doen?

Je apotheker kan een schimmelwerend product geven om de nagel te behandelen. Het kan tot een jaar duren vooraleer de infectie genezen is en enig geduld is aangewezen tot de teennagel volledig is uitgegroeid.

Je apotheker kan ook een product geven om de nagel te verzachten, zodat je de geïnfecteerde delen van de nagel gemakkelijk kan afschrapen of vijlen. 

Neem je een oraal antischimmelmiddel, dan zal je apotheker je begeleiden bij het gebruik. Deze behandelingen zijn vaak effectief, maar ze kunnen bijwerkingen veroorzaken. Het blijft echter oppassen geblazen als je andere geneesmiddelen neemt.

Wanneer neem je contact op met je arts?

Als je niet zeker weet of je daadwerkelijk een schimmelinfectie hebt, dan ga je best langs bij je arts. Meestal zal de arts vlug bemerken of er sprake is van een schimmelinfectie of niet. Bij twijfel zal hij de nagel afkrabben en een stukje nagel naar een laboratorium sturen voor verdere analyse. 

Als een lokale behandeling met een schimmeldodende vloeistof niet helpt, of als meer dan de helft van de nagel is aangetast, dan kan jouw arts gepaste medicatie voorschrijven. 

Praat met jouw arts als je diabetes hebt met daarbij een schimmelnagel. Mensen met diabetes lopen namelijk een groter risico om complicaties te ontwikkelen die door deze infecties worden veroorzaakt (bv. wondroos).

Laatste Nieuws

Hooikoorts is een allergische aandoening in de vorm van een

12 May 2021

Lactose-intolerantie is een spijsverteringsstoornis waarbij het

06 May 2021

Herpes zoster is een huiduitslag veroorzaakt door het varicella-

29 April 2021