11 March 2021

Wat is hoofdroos?

Schilfers op je donkere trui. Jeuk op je hoofd. Hoe vervelend het ook is, kwaad kan het niet. Hoofdroos is een onschuldige aandoening die veel voorkomt. Vaak begint het in de puberteit. Ongeveer de helft van de 20-jarigen heeft er last van, mannen iets vaker dan vrouwen. Meestal verdwijnt het vanzelf na je vijftigste.

Hoe komt het?

Normaal vernieuwt je hoofdhuid zich in drie weken. De afgestoten huidcellen zijn onzichtbaar klein. Bij mensen met roos vernieuwen de huidcellen zich tweemaal zo snel. Meestal neemt ook de werking van de kliertjes in de huid toe, waardoor er meer talg en vet op je hoofdhuid komt, en de dode huidcellen aan elkaar klonteren. Zo ontstaan zichtbare schilfers. Soms gaat hoofdroos gepaard met jeuk, maar niet altijd.

Wat kan je zelf doen?

Probeer zo min mogelijk aan je haar te zitten en het niet teveel te borstelen. Haarverzorgingsproducten zoals gel, mousse of haarlak, hebben geen invloed op roos. Je kan ze blijven gebruiken. Was je haar elke dag of een paar keer per week met een milde of pH-neutrale shampoo. Masseer je hoofdhuid en spoel de shampoo altijd heel goed uit. Helpt dat niet genoeg en wordt je hoofdroos hinderlijk, dan kan je je haar behandelen met een antiroosshampoo.

Wat kan je apotheker doen?

In de apotheek zijn verschillende antiroosshampoos verkrijgbaar. Ze hebben elk hun eigen werking. Je apotheker zal je graag adviseren welke shampoo het meest geschikt is voor jou en hoe je die moet gebruiken. Was je haar 2 maal per week of meer met de antiroosshampoo. Masseer de shampoo goed in en laat vervolgens 5 à 10 minuten intrekken. Meestal is hoofdroos na 6 weken onder controle, al is dat niet bij iedereen zo. Sommigen hebben na een behandeling maandenlang geen schilfertjes, anderen moeten hun haar bijna continu met een antiroosshampoo behandelen.

bron: apotheek.be

Laatste Nieuws

Schimmelnagel, ook wel onychomycose genoemd, is een frequente

15 April 2021

Genitale wratten zijn zachte gezwellen die verschijnen op de

08 April 2021

Droge mond is een aandoening die optreedt wanneer de

01 April 2021